Historie Het Grosthuis

Een prachtige boerderij in volle glorie, in het hart van Grosthuizen. Het betreft de langhuisstolp die ooit gebouwd is door Dirk Schuitemaker in de jaren 1880. Dirk was zelf voormalig burgemeester. Hij liet het bouwen voor zijn dochter Trijntje en schoonzoon Jan Slot. Jan was burgemeester van gemeente Avenhorn. Zijn dochter werd de volgende bewoonster, met haar man Jan de Groot – eveneens burgemeester van Avenhorn. Een pand met bijzondere bewoners dus. Op dit moment wordt er flink geheid. De stolp wordt namelijk omgedoopt tot Het Grosthuis, met de nodige bijgebouwen.  Ik ben als buur alleen maar blij dat dit prachtige pand eindelijk een nieuwe bestemming krijgt. Het is namelijk in hele slechte staat en de leegstand maakt het er niet beter op. Het voorhuis heeft van binnen nog prachtige versierde plafonds. Wel is het onder andere flink verzakt. Daarom zal het geheel omhoog gekrikt moeten worden. Al met al zal het dus nog even duren voor het klaar is, maar met een beetje geluk kunnen we over enige tijd weer een foto maken net zo mooi als deze kiek!

Een functie met toegevoegde waarde voor de samenleving. Dat had melkveehouder Klaas Bierman voor ogen met zijn oude stolpboerderij in Grosthuizen. In 2007 kocht hij de grote, maar vervallen boerenburgemeesterswoning uit 1871.

Het ging hem vooral om het land dat er bij hoorde. Voor de stolp zocht hij, zoals gezegd, een andere bestemming. Omdat het concept van WarmThuis hem erg aanspreekt, besloot hij hier zijn bezit beschikbaar voor te stellen.

Maar dat is niet het enige. Bierman financiert de kosten voor de renovatie van de boerderij met de enorme schuur erachter. Plus de bouw van vier woningen achter op het terrein. In de boerderij en de schuur komt een woning, net zoals bij De Hulst, en een logeerhuis en ruimte voor dagbesteding.

Alle woningen  bieden plaats aan zeven bewoners, die allemaal een eigen badkamer krijgen. De derde WarmThuis locatie wordt hiermee de grootste: hij gaat plaats bieden aan 35 bewoners.